Zorgwoning

Zorgwonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen. Om een zorgwoning te creëren moet de eigendom, of ten minste de blote eigendom van de hoofd- en de ondergeschikte wooneenheid aan dezelfde eigenaar toebehoren. 

Zorgwoning

Een zorgwoning is een ondergeschikte woonruimte die zich bevindt in een bestaande woning. De ‘zorgwoonruimtes’ mogen niet meer innemen dan één derde van de ganse woning. In de zorgwoning mogen maximum twee ouderen (vanaf 65 jaar) of personen met een beperking wonen. De zorgwoning moet van dezelfde eigenaar zijn als de hoofdwoning. 

wonenzonderdrempels
Wat is zorgwonen?

Zorgwonen is het laten inwonen van een zorgbehoevende en/of oudere persoon in een bestaande woning. Zorgwonen geeft deze mensen de mogelijkheid om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving of bij familie te blijven wonen. Ouderen kunnen intrekken bij hun kinderen of, omgekeerd, een kind gaat inwonen bij de ouders. Ook de opvang in huis van een persoon met een beperking kan een vorm van zorgwonen zijn. 

Een andere naam voor zorgwonen is kangoeroewonen. 

Vroeger werden alle inwonenden beschouwd als één gezin. Veelal moesten de gezinsleden dan inleveren op sociale uitkeringen en/of sociale voordelen. Nu behouden zowel de zorgverlener als de zorgbehoevende elk hun statuut als apart gezin. 

Voorbeeld realisatie

Garage tot zorgwoning

Ombouwen van een garage naar een zorgwoning te Lembeke

Het koppel had besloten om hun gepensioneerde vader te laten inwonen en besloten om hun garage om te bouwen naar een zorgwoning.

Wij hebben het koppel kunnen helpen met het bouwen van de zorgwoning met een zeer moderne drempelvrije inloop douche voorzien van een uit betegeld zitbankje het hoofd en handsproeier, lavabo en toilet.

De zorgwoning is voorzien van een keuken, wasmachine en droogkast, zitbank en tv .

Aan de schuif deur is een profiel voorzien voor optimale gebruik van rollator.

Uitvoeringsperiode +/- 4 werkweken