fbpx
Wonen Zonder Drempels

Wonen Zonder Drempels

Meer financiële hulp voor personen met een beperking

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Wachtlijsten gehandicaptenzorg worden beetje korter: mensen met hoge zorgnood krijgen sneller financiële hulp

De Vlaamse regering maakt sneller dan gepland geld vrij voor het wegwerken van de wachtlijsten voor financiële hulp voor personen met een beperking. Mensen in de zogenoemde Prioriteitengroep 1, met de meest dringende zorgnood, zullen binnen de 18 maanden na goedkeuring hun “persoonsvolgend budget” krijgen. Nu moet men daar minstens 3 jaar op wachten. Voor mensen met minder dringende noden, wordt aan een andere oplossing gewerkt. “We moeten eerlijk zijn, we kunnen niet aan iedereen een persoonsvolgend budget geven.”

Volwassenen met een beperking die gespecialiseerde zorg nodig hebben, kunnen een persoonsvolgend budgetaanvragen. Daarmee kunnen ze een opvangplaats in een voorziening betalen of zorg aan huis. In het tweede geval kunnen ze zo zelfstandig mogelijk blijven wonen.

De vraag naar zo’n persoonsvolgend budget is groot. Eind vorig jaar stonden meer dan 16.600 mensen op de wachtlijst. Niet iedereen op die lijst heeft even dringend hulp nodig. Daarom is de wachtlijst onderverdeeld in drie groepen, naargelang de zorgnood: Prioriteitengroep 1 (met de meest dringende zorgnood), Prioriteitengroep 2 (met vrij dringende zorgnood) en Prioriteitengroep 3 (met de minst dringende zorgnood).

Focus op hoogste nood

De Vlaamse regering heeft de intentie om de wachtlijsten zo snel mogelijk in te korten, maar daarvoor is er nood aan veel geld. De regering heeft nu beslist om in de eerste plaats te focussen op Prioriteitengroep 1. Die beslissing kwam er na de reportage “Wachten op zorg” in “Pano” in september vorig jaar.

Door sneller dan gepland geld vrij te maken (eerder beloofd geld dat over de hele regeerperiode gespreid zou worden, zal dit jaar al geïnvesteerd worden), zullen 2.690 mensen in Prioriteitengroep 1 van wie de budgetaanvraag eind vorig jaar is goedgekeurd of in behandeling was, binnen de 18 maanden hun persoonsvolgend budget krijgen.

Ook wie de komende maanden of jaren op de wachtlijst in Prioriteitengroep 1 terechtkomt, zal binnen de 18 maanden na goedkeuring dat budget kunnen krijgen, belooft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Nu is de wachttijd 3 jaar of langer.

Mensen met een beperking met heel dringende nood aan zorg, krijgen op die manier perspectief op snellere financiële hulp dan nu het geval is. Of de wachtlijsten op die manier snel ingekort zullen worden, zal nog moeten blijken. Elk jaar komen er naar schatting 1.000 mensen bij in Prioriteitengroep 1. Om ook hen sneller een persoonsvolgend budget te geven, zal extra geld nodig zijn. Minister Beke maakt zich sterk dat dat geld er ook komt.

Niet voor iedereen budget

Voor de mensen in Prioriteitengroepen 2 en 3 zoekt de regering naar andere oplossingen, want iedereen een persoonsvolgend budget geven, is financieel niet mogelijk, benadrukt minister Beke. “We moeten daar eerlijk in zijn, we hebben niet voor iedereen een persoonsvolgend budget klaar, de middelen zijn daarvoor niet voor handen. Er zijn ook andere zorgnoden in onze samenleving.”

Voor wie in Prioriteitengroep 2 zit, toch ook mensen met vrij dringende zorgnood, zal onderzocht worden hoe men hen makkelijker beperkte ondersteuning kan geven. “Dat kan een dagbesteding zijn, een kort verblijf, gezinshulp of overbruggingsbudgetten”, legt Beke uit. Voor wie in Prioriteitengroep 3 zit, plant de regering een bevraging. De regering wil op die manier de vraag om zorg van die mensen goed in kaart brengen, want “vele zorgvragen zijn niet meer actueel”, aldus Beke. Voor hen wil de regering op zoek gaan naar alternatieve oplossingen.

Kortom: de mensen met de hoogste nood zullen sneller financieel geholpen worden. Voor de mensen in groepen 2 en 3 betekent het nieuwe beleid minder goed nieuws. Ook zij kregen ooit te horen dat ze recht hebben op een persoonsvolgend budget, maar voor hen blijft het afwachten of en wanneer ze dat effectief zullen krijgen. “We focussen nu op groep 1, maar de anderen laten we ook niet los”, verzekert Beke.

“15.000 mensen blijven in de kou staan”

In het Vlaams Parlement werd deze middag nog gedebatteerd over het plan. Zowel de meerderheid als de oppositiepartijen vinden het een goede zaak dat er extra budget komt voor personen met een beperking. Maar dat dat voorlopig enkel zo is voor mensen van Prioriteitengroep 1 kan volgens de oppositie niet door de beugel. 

“Het gaat over 15.000 mensen die daardoor nog geen perspectief krijgen. U laat hen in de kou staan”, klinkt het bij Immanuel De Reuse, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang. “De boodschap die u meegeeft dat iedereen helpen onmogelijk is, is ongehoord.”

Een soortgelijke boodschap horen we bij de rest van de oppositiepartijen. “Dat we er, in een welvarende regio als die van ons, niet in slagen om middelen vrij te maken voor mensen die daar nood aan hebben, is de grootste schande van Vlaanderen”, klinkt het nog bij Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. 

BRON: VRT Nieuws wo 30 jun 2021

Zoekt u hulp voor het verbouwen van uw woning? Mail ons vrijblijvend voor meer informatie info@wonenzonderdrempels.be U kunt ons natuurlijk ook bellen Mario: 0476/621.699 of Leen: 0478/766.988

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print